Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2018 11:13 - Любопитно: Българинът преди 140 г. се е хранел доста интересно и разнообразно
Автор: botev196 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Много от уж "новите", "модерни" и "непознати" вкусове и подправки у нас всъщност са били добре познати на нашите прапрабаби и дядовци в началото на XX век. Това става ясно от мащабното изследване "Изкуството на старата българска кухня" на Елена Кръстева и Гергана Димитрова.

Знаем от Захари Стоянов, че до преди Освобождението по нашите земи хората са ядели само хляб и лук, отбеляза Димитрова в студиото на "Тази неделя". "Вероятно затова е имало такъв глад за западна култура. В този период все още няма изградени вкусове и навици. Определени подправки, които сега уж откриваме, са били у нас и в края на XIX век", посочи тя.

Кръстева посочи, че навиците ни са се променили сериозно за изминалия век – салатата преди е била четвърто-пето ястие, като обикновено за целия ден е имало само по едно хранене.

Изследването е на база на списанията от това време, а също и на кореспонденцията на личния секретар на Фердинанд граф Робер дьо Бурбулон, който споделял с майка си какво се готви в двореца.

Шеф Андре Токев отбеляза, че България е била голям производител на "интересни продукти" като аспержи и артишоци.

"Много разнообразни рецепти, които показват, че българинът преди 120-140 г. се е хранел доста интересно и разнообразно, може би през социализма всичко беше прекалено стандартизирано, изгуби се тази регионалност", коментира той.

И допълни: "Кухнята е история и историята е кухня".



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botev196
Категория: Новини
Прочетен: 55910
Постинги: 57
Коментари: 18
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031