Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2019 09:55 - БОГОМИЛИТЕ. КОИ СА ТЕ?
Автор: eboa Категория: История   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

БОГОМИЛИТЕ. КОИ СА ТЕ?

(откъс от предстоящата ми книга върху историята на България)

 

Както за повечето събития в историята на България, има много малко исторически данни за богомилите. По въпроса за липсата на писана история на българите от самите тях има отделна глава в книгата.

Когато богомилите се появяват, за тях пишат само техните идеологически противници – православните свещеници, които се чувстват затрашени от тях. В тази теза има две фракции – теологическа и държавна. В известен смисъл те са едно и също, защото християнството в България от самото начало е произведено в държавна религия. Царят е глава на Църквата. Остатъци от тази концепция за религията има дори в настоящата Конституция на България, където се казва, че „преобладаващата вяра“ е източното православие (перифразирам, защото е важен смисълът, а не точния текст). Едва ли и 1% от източно-православните в днешно време знаят какво е Източно православие, православие и католицизъм. За тях са важни иконите, свещите, миризмата на тамян, чувството на закрила от някой светец – от Богородица до Св. Мина (един от малкото, които уважавам, защото е от светците – воини), излъчването за религиозна архитектурност от куполите на църквите.

 

Аз бих определил богомилите като религиозни революционери. Те са съпротивата срещу държавната религия, която е наложена на населението със зверската жестокост на княз Борис. Без съмнение, при този процес е имало и смяна на имената, за да се охристиянизират езичниците. Личен пример дава самият княз, който сменя името си от Борис на Михаил. След като самият княз сменя името си, какво остава за безправните поданици. Той сменя и името на своя син и наследник – от Расате на Владимир. Аз съм убеден и че Симеон е имал друго име, ако е бил роден преди Покръстването, но когато са качва на престо;а той вече е попил от религията, културата и имперското вдъхновение на Византия.

Малко встрани, но по темата, по времето на цар Петър, единият от братята му – син на Симеон, Боян Магесника, се превръщал във вълк (?).

 

Богомилите реализират тотална съпротива срещу християнството в неговата официална форма. Те не приемат единоначалието на света, неговата божественост. Те приемат дуализма. Теорията, че светът има две начала, които са в сблъсък помежду си. Поставят под съмнение, че човекът е създаден от Бог по негов образ и подобие. Това е дълбока съпротива. Не повърхностна. Тя означава поне две неща – че богомилите не приемат християнството в неговата одържавена форма, и че те познават философията на християнството във всички детайли и варианти. Познават я може би дори по-добре от свещениците, от самата държава, която налага християнството насилствено като идеология.  Освен това, в България няма написана на църковно-славянски Библията, а и едва ли тя би била разбрана през 10 век. 

image




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eboa
Категория: Поезия
Прочетен: 634308
Постинги: 741
Коментари: 459
Гласове: 4214
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930