Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2018 14:00 - Бръщолевенето като историческа "наука"
Автор: eboa Категория: История   
Прочетен: 1791 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 02.08.2018 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Става все по-модерно. Все по-екзотично и все по-малоумно.

Все по-патреотично.

Пенкелери бродят из нета и бродират всякакви глупости за българската история.

Не, пичове. Колкото и да ви се иска да сте издънка на велик народ, положил генетичния си бар-код в основата на всички съществуващи (и несъществуващи) цивилизации, истината е доста смачкваща. Потискаща. Наследници сте на един неуспял народ, който живее мизерно, блуждаещо, безпаметно и безпътно. Който не вярва в нищо.

Вместо да се опитате да си обясните защо българската история е толкова безнадеждно прецакана, търсите някакво Ел Дорадо на националната гордост. Няма Ел Дорадо. И вместо да се къпете от фалшивото щастие, че Венеция била създадена от българите, по-добре се замислете защо този велик народ не е създал почти нищо велико за 13 века.

Не, той е създал, но не това, което търсите. Съвсем други неща, от които не се интересувате, защото според вас историята е удобно заровена в миналото. И колкото по-далечно, толкова по-добре.

 

Българите не са нито бриги, нито келти, нито траки, нито кедри. Общо взето не знаем какви са. Можем само да четем по въпроса. Но ние не четем, а си измисляме. Хващаме картата и чертаем границите на Велика България. На три морета, четири ...


Има няколко изначални проблема в българската история.

(1) Българите са нямали писменост.

(2) Траките са нямали писменост. А неграмотните не оцеляват. Защото историята не е битка, а образование.

Когато по неведоми пътища, българите се сдобили с писменост, те не написали нищо с нея. Освен, че превели религиозните книги на гърците на църковно-славянски, за който със сигурност им е трябвал преводач, за да ги прочетат. Защото църковно-славянският не е български.

Единствени от всички балкански народи (тук включвам и турците) българите не са написали нищо за своята история. Буквално нищо. Дори турците са имали десетки историци, водили са поименни регистри за населението на всяко населено място и изобщо са пишели. Т.е. турците са били грамотни. И не само грамотни, но и организирани. Създали са държавна организация, която е управлявала десетки народи от Будапеща до Египет и Судан в продължение на шестотин години. А след това са родили Ататюрк, който е вкарал жени в турския парламент 30 години преди българите. Онези, с костюмите, интелигентните, от Третото българско царство. Онова царство, което си довело княз от една кръчма във Виена.

И не турците са виновни, че нищо не сме написали. Басните, че били изгорили манастири, пълни с някакви книги, са просто неверни. Ако беше така, защо не са изгорили Света Гора, крепостта на балканската православна религия, оставили са Византийския патриарх и Охридския архиепископ?

Не случайно, Паисий, първият истински български историк, се е обърнал към нас с думите „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин.“ Значи, какво, срам ни е било. Но Паисий е бил безсрамен. Защото е бил историк. Но е бил историк, защото е чел, а не защото си е измислял. Чел е Мавро Орбини и каквото е намерил, из европейските библиотеки с книги, докато е търсил знанието. И е влял необходимата доза история в главите на изоглавените.

Сега изоглавените пишат история. Срам. За Паисий, за Петър Мутафчиев, за Дуйчев и Златарски. И във Венеция говорят на италиански, пичове, който не знаете. И колкото и да се пънете, няма да карате гондоли, защото ви трябва гребло.

 

 




Гласувай:
8



1. born - Споделям написаното
02.08.2018 14:15
на 100 % !!!
Най-сетне се намери един , който да каже истината !
Сега очаквай залп с джепане от кенефа !
Адмирации !
цитирай
2. radostinalassa - Не е вярно, че не сме имали писменост
02.08.2018 14:57
Всеясветната грамота не е само руска. Имало е връзки между Дунавска България, Велика България и Волжска България. Но кой знае защо някои ги отричат. Украйна също е била българска територия. Там е гробът на Кубрат. Някой е прекъснал връзките ни с другите Българии. Предполагам кои са тия хора.
цитирай
3. apostapostoloff - Хубава работа!
02.08.2018 15:33
Как да не се знае какви са българите?! Знае се, знае се! Българите, като всички балкански народи, са македонци!
цитирай
4. germantiger - абсолютно съм съгласен с теб
03.08.2018 08:03
СВЕТА НЕ ЗАПОЧВА И НЕ СВЪРШВА С КОНСКАТА ОПАШКА

ВЪОЩЕ ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ/ако го е имало ПРЕДИ 13,7 МЛРД ГОДИНИ ДАЛ НАЧАЛОТО НА ВСЕЛЕНАТА/макар и спорно Е ВСЪЩНОСТ ВЗРИВ НА БЪЛГАРСКОТО САМОЧУВСТВИЕ.

Българи са всички БЕЗ - циганите, престъпниците, нагрите и дръпнатите (впрочем четох, че японците също са българи)

Всички сияйни, умни, красиви, благородни, епични и патетични герои СА БУГАРИ

Всички престъпници, незабележими хора, долни, мерзавци/русизъм са небългари

Без съмнение !

Бах, Беетовен, Вагнер, Кант, Гьоте, Шиллер са вулгари

Няма крале и КАНцлери има само кан Фридрих Велики, кан-кан Бисмарк и сие
цитирай
5. shtaparov - Не си прав брате- неверни и ненаучни ...
04.08.2018 04:39
Не си прав брате- неверни и ненаучни неща си писал,защо така правиш,не беше такъв?
цитирай
6. shtaparov - Абре човече, когато гърците са и...
04.08.2018 04:48
Абре човече,когато гърците са изгорили десетки тонове стари Български книги по поръка на руснаците,нашата Охридска архиепископия вече била ликвидирана пак по заръка на Големия "брат". Ти не четеш ли спомените на очевидци от периода 1800-1870 г. които пишат,че гърците най-старателно преравяли всяка Българска къща,църква и манастир,за да открият дори един лист от старата Българска книжнина и веднага да го изгорят??? Не си на "ти" с четенето на такива работи изглежда но ти се услажда да четеш руските глупости,измислени в последните 150 години за нас??!! Не можа ли да си направиш изводи за руската и за гръцката "култура"- изводи от тяхното отношение към реалните наши постижения и към нашата книжнина? Не си могъл изглежда,а те мислех за читав човек!
цитирай
7. joysii - Така си е. Човек с дар слово, като ...
01.09.2018 10:57
Така си е. Човек с дар слово, като теб, го казва точно, кратко и ясно. И умно. И логично.Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eboa
Категория: Поезия
Прочетен: 633509
Постинги: 741
Коментари: 459
Гласове: 4214
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930